Ce este Media Planning?
Planificarea media este procesul prin care agențiile de marketing si publicitate determină unde, când și cât de des vor difuza o reclamă pentru a maximiza impactul și rentabilitatea investiției. Planul media poate împărți cheltuielile și resursele de publicitate între diverse canale online și offline, cum ar fi difuzarea, tipărirea, anunțurile plătite, anunțurile video sau conținutul nativ.
În mediul competitiv de marketing de astăzi, specialiștii în marketing trebuie să servească consumatorii cu mesajul potrivit, la momentul potrivit, pe canalul potrivit pentru a vedea rezultate. Planificarea media este locul în care agenții de marketing si publicitate determină “unde, cand si cat” vor afisa campania.
Un plan media eficient va avea ca rezultat un set de oportunități de publicitate care vizează un anumit public și se potrivesc cu bugetul de marketing al organizației. Atunci când stabilesc un plan media, agenții de marketing si publicitate vor lua adesea în considerare următoarele aspecte:
– care este publicul tinta?
– care este bugetul campaniei?
– rata de conversie
– frecventa mesajului
– impactul mesajului
– cum se defineste succesul campaniei
Planificarea media este realizată cel mai adesea de către planificatorii media de la agențiile de publicitate. Planificatorii media trebuie să lucreze cu furnizorii de servicii de publicitate INDOOR si OUTDOOR, dar și cu clientul, pentru a dezvolta o strategie de maximizare a rentabilității investiției pe cheltuielile media. Planificatorii media trebuie să inteleaga profilul clientului dar și a publicului țintă, a diferitelor platforme media și a tendințelor în curs de dezvoltare.
Planificarea media este mai implicată în formularea unei strategii, evaluarea eficienței și ajustarea acesteia, în timp ce cumpărarea reprezintă execuția strategiei.
După cum s-a menționat, planificatorul media va evalua profilul clientului și publicul tinta pentru a determina combinația corectă de mesaje și mixul media pe care să facă publicitate pentru a ajunge la consumatori într-un mod pozitiv și de impact.
Care sunt beneficiile planificarii media?
Marketingul modern de astăzi solicita adesea specialiștilor de marketing să utilizeze mai multe forme de media, iar un plan media bazat pe date oferă agenților de marketing informații centralizate pe toate platformele. Acest lucru ajută la optimizarea campaniilor și a mesajelor, precum și la eficientizarea procesului de revizuire a campaniei.
Care sunt obiectivele planificarii media?
Agentiile de publicitate si marketing trebuie să identifice combinația de reclame pentru a obține un anumit rezultat. Obiectivele lor se aliniază în general cu obiectivele de afaceri, cum ar fi creșterea pe termen lung și îmbunătățirea rentabilității investiției. Planificarea media va folosi adesea o gamă largă de tactici pentru a crește gradul de cunoaștere a brandului clientului sau a unui anumit produs, avand ca scop generarea de clienți noi sau conversii.
Selectarea canalelor media potrivite
Există o varietate de canale online și offline din care agențiile de publicitate pot alege și trebuie să folosească informațiile pe care le-au adunat în fazele de cercetare și stabilire a obiectivelor pentru a determina care dintre canale le vor aduce cel mai mare succes.
Iată câteva dintre cele mai populare canale pe care specialiștii în marketing le aleg:
Offline Media
Reviste: revistele au o durată lungă de valabilitate și rămân adesea în posesia consumatorului timp de două până la patru săptămâni după ce au fost citite. Informațiile din acest mediu tind să fie păstrate mai mult timp, deoarece oamenii citesc mai repede decât pot asculta. Cercetările au arătat că există o mai mare încredere în reclamele din reviste decât în alte forme de media (60% dintre cititori au avut încredere în reclamele pe care le-au văzut în reviste).
Consumatorii sunt, de asemenea, mai puțin rezistenți la aceste tipuri de reclame, deoarece acestea sunt adesea corelate cu interesele lor. Publicațiile tind să fie foarte vizate (de exemplu, reviste de sport sau reviste de gătit). Ele ajung la un public secundar pe lângă publicul țintă, deoarece sunt transmise familiei și prietenilor.
Ziare: Publicitatea în ziare locale este o modalitate excelentă de a vă asigura că mesajul unei mărci rămâne local. Atunci când selectează acest mediu, agenții de marketing pot alege ce secțiune a anunțurilor din ziar sunt plasate pentru o direcționare ulterioară. Ca exemplu dacă doresc să ii vizeze pe cei interesați de modă, pot selecta acea secțiune a ziarului pentru anunțul lor.
În plus, cititorii de ziare au șanse mai mari să aibă studii superioare și 7 din 10 dintre gospodăriile citesc ziarul. Acest lucru poate fi important atunci când selectați spațiu publicitar pe baza datelor demografice.
Radio: anunțurile radio au un public tinta local sau national, permițându-vă să vizați anumite zone sau regiuni ale țării. Este, de asemenea, un mediu ușor de accesat, ajungand la publicul țintă, și este considerat un mediu cu costuri mai mici. Conform cercetărilor, expunerea la un anunț radio și timpul de cumpărare este cel mai scurt dintre orice mediu. În plus, dacă sunt asociate cu alte forme de media, campaniile generale au fost mai eficiente.
TV și cablu: acest conținut media este foarte vizual și poate demonstra eficacitatea produselor în viața de zi cu zi. De exemplu, dacă vindeți un produs de curățare, consumatorii pot vedea beneficiile produsului dvs. și cum acestea pot fi aplicate în casa lor.
Publicitate OOH (Out of Home): exemplificata prin panourile publicitare, acestea sunt mari și atrag atenția. Într-o zonă aglomerată, mesajul tău poate ajunge la 100.000 de persoane într-o zi. Publicitatea OOH nu este limitata de panouri publicitare, ci doar de creativitatea agentiilor de publicitate.
Online Media
Publicații digitale: publicațiile digitale afiseaza mesajul pe portatul personal si au optiunea de a trimite mesajul catre o baza de date printr-un e-mail personalizat sau un buletin informativ. Aceștia pot urmări ratele de deschidere și pot înțelege ratele de conversie către site-ul sau materialul dvs. Acestea sunt adesea publicații specializate, ceea ce facilitează atingerea publicului țintă și sunt instrumente excelente pentru campaniile de generare de clienți potențiali.
PPC: agențiile de publicitate pot valorifica prin anunturi PPC intenția de căutare pentru un brand sau un produs.
Social Media: La fel ca PPC, social media este un mediu extrem de rentabil. De asemenea, este extrem de vizat, permițând marketerilor să creeze campanii personalizate în funcție de interese, vârstă, localizare, hobby-uri, etc. Platformele sociale sunt construite pe baza comunității, ceea ce permite brandului dvs. să se conecteze personal cu consumatorii. De asemenea, oferă mărcii dvs. șansa conținutului să devină viral.